redactie@tpview.nl

Mail de redactie

+31 68 257 1877

Alleen via chat beschikbaar

Rioolrat 1 & 2?

Misschien is het bij heel veel mensen niet bekend dat de huidige Rioolrat die nu in het park staat voorheen nog 2 andere achtbaantypes heeft gekend. De eerste achtbaan op deze plek was de Black Hole. De Black Hole bevond zich in een tent. Na de Black Hole kwam er een compleet andere achtbaan te staan in het gebouw zoals we die nu kennen. Deze achtbaan had ook zijn naam Rioolrat. Echter ook deze achtbaan moest het veld ruimen en kwam hier weer een andere achtbaan voorin de plaats zoals we die nu kennen. Om verwarring te voorkomen noemen wij hier dus Rioolrat 1 (van 1991 t/m 1995) en de huidige achtbaan Rioolrat 2 (vanaf 1996). Op deze pagina bespreken we alleen over Rioolrat 1.

Compleet in het donker

Het uiterlijk van het gebouw en thema/decoratie is zo goed als hetzelfde gebleven zoals we die nu kennen. Ook toen ging je met een trapje naar beneden het duistere riool in en wandelde je naar het station toe. Echter bij het station zijn hier wel enige kleine veranderingen aangebracht.

De achtbaan lay-out en karretjes zagen er wel compleet anders uit. Je nam plaats in een losse karretje waar je maximaal 2 personen in kon zitten (of 2 kinderen 1 volwassen). Je zat achter elkaar en had je geen beugel of gordel om je vast te maken. De rit bevond zich compleet in het donker. Na 1 ritje moest je uitstappen en liep je de route zoals je die nu ook kent.

Kermismodel met bijzondere karretjes

Deze achtbaanmodel van het merk Zierer is oorspronkelijk bedoeld voor op de kermis, maar zagen we deze toch dus regelmatig op een permanente plek in een pretpark. Het bijzondere van deze achtbaan was vooral de vreemde bochten die nogal schokkerig kon ervaren. Ook wat bijzonder is zijn de wagentjes zelf. Per wagentje kon je met maximaal 2 personen achter elkaar zitten. Je zat er als het ware los in. Enkel een beugeltje om je vast te houden was voldoende. Je kunt je misschien voorstellen hoe het is om voor het eerst in deze achtbaan te zitten van waar je alvorens niets van de baan weet en ook nog eens in volledige donker de baan moet afleggen. Best wel een spannende ervaring als je los in de achtbaan zit.

Baan meerdere malen verhuist naar een ander park

Voordat deze achtbaan naar Avonturenpark Hellendoorn verhuisde, heeft hij van 1974 t/m 1990 in Adventureland in Vereningde Staten gestaan als attractienaam Der Flitzer. Hier stond hij gewoon buiten en zag er nogal kaal uit. Het enige aankleding van de achtbaan was dat er een aantal wanden zijn geplaatst als decoratie waar natuurschilderingen te zien waren. De achtbaantreintjes waren standaardexemplaren en zagen er op het eerste oog uit als een soort stofzuiger.

Van 1991 t/m 1995 heeft deze baan in Avonturenpark Hellendoorn gestaan als naam Rioolrat (1) en bevond zich dus compleet in het duister. Het is ons niet bekend of hier ook licht of geluidseffecten aanwezig waren. Wel weten we dat de achtbaantreintjes aangepast zijn. De standaard (stofzuiger) uiterlijk werd vervangen door een rat (zie afbeelding bovenaan deze pagina).

Van 1996 t/m 1999 is deze baan verhuist naar het park Spielerei Rheda-Wiedenbrück in Duitsland en droeg deze achtbaan de naam Mäuseachterbahn. De achtbaan bevond hier weer opnieuw in de buitenomgeving. Het grappige is dat hier 2 verschillende achtbaantreintjes tegelijkertijd heeft gereden. Je kon plaats nemen in een rat die dus afkomstig was van Avonturenpark Hellendoorn en de standaard karretje hoe hij bij de fabrikant geleverd werd. Echter hebben ze hier wel iets bedacht om de stofzuiger uiterlijk iets te onderdrukken. Ze hebben aan de voorkant een Mercedes logo erop geplakt en werd er een aantal stickers op het bakje zelf geplakt zodat het als een soort auto eruit kwam te zien. Ook zien we dat de achtbaan zelf een andere kleur heeft. Het is ons niet bekend of deze kleurencombinatie al bij Hellendoorn was of dat hij op deze locatie overgeverfd is. Vermoedelijk en meest logische gedachten heeft de baan na Hellendoorn een andere kleurtje gekregen. Voorheen had deze achtbaan de kleuren donkerblauw met iets lichtblauwe supports. Dit is later overgespoten naar rode track en groene supports.

Vanaf het jaar 2000 verhuisde deze achtbaan naar het park Freizeitpark Plohn in Duitsland als naam Sliver Mine. De karretjes kregen wederom een nieuwe uiterlijk. Dit keer zag de karretjes eruit als een mijnwagen. Op 31 oktober 2017 heeft deze achtbaan (zover bekend) zijn laatste ritjes gereden. Hij is inmiddels afgebroken en we weten niet of deze achtbaan nog een nieuwe locatie heeft gevonden om opgebouwd te worden. Gezien de leeftijd gaan we ervan uit dat deze achtbaan uiteindelijk geen nieuwe levenslicht gaat zien. De achtbaan heeft 33 jaar op 4 verschillende locaties haar ritjes gedraaid in pretparken. Er gaan ook verhalen dat deze achtbaan nog zelfs op de Duitse kermissen heeft rondgereisd nog voordat hij naar de eerste pretpark (Adventureland) is verhuist. Echter kunnen we dit zelf niet bevestigen.

Informatie

Deze achtbaan heeft op 4 verschillende locaties gestaan. Hieronder tref je alle locaties aan.

  1. Der Flitzer in Adventureland (1974 t/m 1990)
  2. Rioolrat (1) in Avonturenpark Hellendoorn (1991 t/m 1995)
  3. Mäuseachterbahn in Spielerei Rheda-Wiedenbrück (1996 t/m 1999)
  4. Silver Mine in Freizeitpark Plohn (2000 t/m 2017)
Opening:
1991 t/m 1995
Merk:
Zierer
Model:
Flitzer
Lengte baan:
Circa 315 meter
Hoogte:
8,5 meter
Maximale snelheid:
54 km/u
Inversies:
Geen inversies
Ritduur:
1:15 minuten
Elementen:
Ketting lift heuvel
Aantal treinen:
Onbekend
Indeling:
Maximaal 2 personen achter elkaar zitten per wagentje
Aantal zitplaatsen:
Maximaal 2 personen per wagentje

Afbeeldingen

Video's

Offride Silver Mine in Freizeitpark Plohn

Play Video

Dit is de Silver Mine in Freizeitpark Plohn. De laatste locatie waar deze baan gestaan heeft.

Video met dank aan Xtremerides

Onride Silver Mine in Freizeitpark Plohn

Play Video

Met dank aan PARALAX’s kunterbunte Videowelt

© Copyright 2020 TpView.nl – Alle rechten voorbehouden